voordelen massage

Voordelen massage

Geestelijke gezondheidsvoordelen van massage: hoe het onze stress verlicht


Als u zich gespannen, gestrest of pijn voelt, is een kleine aanraking misschien wat u nodig heeft. Massage wordt al vele jaren in verschillende culturen gebruikt om lichamelijk en emotioneel ongemak te genezen, te kalmeren en te verminderen door op uw huid, spieren, pezen en ligamenten te drukken, te masseren en te manipuleren.


Massage wordt steeds vaker gebruikt in combinatie met reguliere therapie voor verschillende medische aandoeningen en omstandigheden, waaronder psychische problemen. Veel artsen hebben het belang van massagetherapie als een welzijnscomponent erkend en hebben het opgenomen in de ziekenhuisomgeving.


Massage resulteert vaak in het verminderen van stress. Fysieke en emotionele stress kunnen naast elkaar bestaan. Na eencursus manifesteren blessure of overbelasting kan er lichamelijke stress ontstaan in de spieren, waardoor spanning wordt opgebouwd en het ongemak toeneemt. Tegelijkertijd kan mentale stress het gevolg zijn van beperkte mobiliteit, ongemak of letsel.

Een hormoon genaamd cortisol veroorzaakt mentale stress en kan ook angst en depressie verergeren. Terwijl weinig stress gunstig kan zijn, kan overmatige stress ongemak en twijfel aan zichzelf veroorzaken. Massagetherapeuten verlichten stress door verschillende massages om mensen te helpen ontspannen, pijn te verminderen en hun humeur te verbeteren.


Wat zijn de beste vormen van massage voor stressvermindering?


Ontspanningsmassage en therapeutische massage zijn de meest gebruikte massagebehandelingen om stress te verlichten.


Stress kan worden verlicht met een diepe weefselmassage die gericht is op de diepste lagen van zacht weefsel. Stress wordt vaak veroorzaakt door het opbouwen van spanning in de spieren, wat de mobiliteit beperkt en ongemak veroorzaakt. Een diepe weefselmassage is bedoeld om spanning te verminderen door spiervezels en weefsels uit te rekken en te verdelen, waardoor spieren kunnen ontspannen en verzachten. Spierontspanning verbetert de mobiliteit, minimaliseert ongemak en vermindert stress, waardoor u een heldere geest krijgt en adequaat kunt functioneren.


Ontspanningsmassage kan helpen bij het verlichten van stress; het primaire doel van deze massage is om een persoon fysiek en emotioneel te kalmeren door middel van spiermanipulatie. Spiermanipulatie helpt hen te ontspannen en uit te rekken, waardoor stijfheid of spanning wordt losgelaten en fysieke stress wordt verminderd. Bovendien zorgen beklemming en spanning voor ongemak, waardoor het stressniveau psychologisch wordt verhoogd. Zo vermindert Zweedse massage mentale stress door stijfheid en spanning te verlichten.


Ook wordt vaak een therapeutische massage gebruikt om spanning te verlichten. Een therapeutische massage oefent milde druk uit op zachte weefselgebieden over het hele lichaam; het primaire doel is ontspanning. Wanneer ontspanning onvoldoende is, stijgt het stressniveau, wat resulteert in spanning, angst en spierknopen. Massagetherapie verbetert de gelokaliseerde bloedstroom.

Endorfines, serotonine en dopamine zijn positieve hormonen die in de bloedbaan worden aangetroffen. Positieve hormonen bevorderen gevoelens van welzijn, stimuleren ontspanning en verminderen stress. Een verhoogde bloedstroom kan ook de weefselflexibiliteit verbeteren door de spiertemperatuur te verhogen. Verhoogde weefselflexibiliteit verlicht stress en voorkomt de vorming van spierknopen. Daarom wordt stress verminderd door spanning te verminderen en spierknopen te voorkomen.

Welke massagetechnieken worden gebruikt om stress te verminderen?


Diepe slagen, triggerpoint en lymfedrainage zijn stress verlagende behandelingen die het vaakst worden toegepast.


Diepe slagen worden vaak gebruikt om spanning te verlichten. Het vereist het uitoefenen van harde druk op de spierweefsels. Er kan veel spierspanning optreden vanuit zowel diepere als oppervlakkige weefsels. Diepere stress in spierweefsels kan leiden tot meer ongemak en verminderde mobiliteit. Diepe slagen verhogen de spierwarmte, wat de weefselflexibiliteit verbetert, de spieren losser maakt en stress en spanning vermindert door de weefselsoepelheid te vergroten.


Triggerpoint is een efficiënte strategie om stress te verminderen. Een triggerpoint bevindt zich in het midden van een spiervezel. Triggerpoints zijn spierknopen die worden gevormd door een opeenhoping van stress en spanning. Het kan overgedragen pijn, hoofdpijn en psychologische stress veroorzaken. Tijdens triggerpoint worden vingers en duimen gebruikt om krachtige druk uit te oefenen. 

Een ischemische reactie treedt op wanneer druk wordt uitgeoefend. Wanneer de druk wordt weggenomen, wordt de bloedstroom beperkt tot een specifieke plaats en stijgt. De druk begint af te nemen voordat deze wordt teruggetrokken, wat een verdovend gevoel veroorzaakt. Nadat het verdovende gevoel is uitgewerkt, kan extra druk worden gegeven, afhankelijk van hoe diep of groot het triggerpoint is, of kan de druk worden verminderd. Het verzachten en verdoven van het triggerpoint verbetert pijn, hoofdpijn en mentale en fysieke stress.


Bovendien kan lymfedrainage helpen om stress te verlichten. Lymfedrainage is het stimuleren van het lymfestelsel om metabolische afvalstoffen effectiever te elimineren. Na een ongeval, operatie of overbelasting van een spier kunnen metabolische afvalstoffen zich ophopen. Metabolische afvalstoffen veroorzaken spiervermoeidheid en verzwakking, evenals zwelling en ongemak. 

Zwelling, spiervermoeidheid en spierzwakte kunnen de mobiliteit beperken en het herstel van blessures vertragen. Het beperken van mobiliteit en het beperken van herstel kan de mentale stress verhogen, omdat een persoon geïrriteerd kan raken omdat hij het lichaamsdeel niet effectief kan gebruiken of niet kan terugkeren naar zijn activiteit of sport. Door massage wordt het lymfestelsel gestimuleerd. Een verscheidenheid aan lange, diepe slagen wordt gebruikt om metabolische afvalstoffen uit het lichaam af te voeren en ze aan te vullen met gezonde zuurstof en voedingsstoffen. Lymfedrainage verwijdert metabolische afvalstoffen effectiever uit het lichaam en vermindert oedeem, ongemak en vernauwing.


Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten is verheugd om u te leren hoe u een uitstekende massage kunt aanbieden en om altijd tevreden klanten te hebben die comfortabel thuiskomen; ook voor u om een geweldige massagebehandeling voor uw familie en vrienden te hebben. Leer verschillende massagecursussen bij ons door middel van goed lesmateriaal en video's die je zullen helpen een mooie carrière te hebben waarin je nooit meer de behoefte voelt om te werken.

Klik hier voor Wellness massage thuisstudies

Klik hier voor Thuisstudies therapeutische behandelingen

thuisstudies massage