hoe pas je cupping toe?

Hoe pas je cupping toe?


Cupping-therapie is een oude alternatieve behandeling voor verschillende indicaties zoals gewrichtspijn, rug- en nekpijn, artritis, abces, aangezichtsverlamming en andere lichamelijke gezondheidsproblemen, waarbij cups op de huid worden geplaatst om zuigkracht te genereren. Aangenomen wordt dat deze zuigkracht de energiestroom in het lichaam verhoogt en genezing bevordert.


Ebers Papyrus (1550 v. Chr.) uit het oude Egypte is een van de eerste medische geschriften die cupping-behandeling beschrijft. Cupping is echter een kenmerk van veel oude medicinale systemen, waaronder Chinees, Unani, traditioneel Koreaans en Tibetaans. Bovendien verzamelde Hippocrates, de Griekse arts die bekend staat als de 'vader van de geneeskunde', zelfs details over cupping-procedures.


Cupping-therapie wordt nu vaak aangeboden als een behandeling door beoefenaars van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Zuigkracht helpt volgens voorstanders bij de doorgang van "qi" in het lichaam. Qi is een Chinese term die 'levensenergie' betekent. Bovendien denken veel mensen dat cupping helpt bij het balanceren van yin en yang, of de negatieve en positieve energieën in het lichaam. Het herstellen van het evenwicht tussen deze twee uitersten kan de kracht van het lichaam tegen infecties vergroten, evenals het vermogen om de bloedstroom te verbeteren en ongemak te verlichten.


Cupping stimuleert de bloedtoevoer naar het gebied waar de cups worden ingebracht. Dit kan de spierspanning verminderen, de algehele doorbloeding verbeteren en de cel genezing bevorderen. Het kan ook helpen bij het creëren van nieuwe bindweefsels en bloedvaten in het weefsel. Cupping wordt ook gebruikt als aanvulling op de behandeling van een verscheidenheid aan symptomen en ziekten.

Voordelen van cupping therapie


Cupping verbetert de bloedsomloop

De zuigkracht van de bekers bevordert de doorbloeding in de regio waar ze zijn geplaatst. De verhoogde bloedtoevoer naar die locatie kan spierontspanning en cel genezing bevorderen. Cupping verbetert de bloedsomloop, wat helpt om cellulitis te verminderen.


Cupping verlicht angst

Het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer uw therapeut de cups over uw huid schuift. Dit stimuleert een diepe ontspanning die zich door je hele lichaam verspreidt. Je parasympatische zenuwstelsel reguleert je hartslag, bevordert de spijsvertering en verhoogt je darm- en klierfunctie.


Striae en littekens kunnen worden verminderd met cupping

Een verhoogde bloedstroom stelt uw lichaam in staat om gifstoffen uit te roeien, verbetert de lymfatische circulatie en helpt bij het verwijderen van oedeem (extra vocht), die allemaal helpen bij het verminderen van het verschijnen van littekens. Cupping vermindert striae en littekens op plaatsen ver van de cups.


Cupping kan helpen om congestie te verwijderen en astma te genezen

Cupping kan worden gebruikt om congestie of de ophoping van vocht of slijm in uw longen te verlichten. Cup zuigkracht breekt en verwijdert congestie. Het verdeelt zuurstofrijk bloed en lymfe naar de longen en andere ademhalingsspieren. Cups worden vaak op uw rug geplaatst, maar kunnen ook op uw borst worden geplaatst. Uw therapeut kan de cups op hun plaats laten of ze langzaam omhoog schuiven om de circulatie van lymfevocht te bevorderen. Facial cupping kan ook helpen om je sinussen te ontstoppen.

Cupping kan helpen om darmobstructies te elimineren en de spijsvertering te verbeteren

Cupping helpt het parasympatische zenuwstelsel te activeren, wat de bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal bevordert. Als je de buik zachtjes tot een kom vormt, worden ook de binnenkant van je spijsverteringsorganen gestimuleerd. Het bevordert de peristaltiek, de weeën die voedsel door je spijsverteringsstelsel drijven. Het helpt ook bij het verwijderen van darmobstructies, bevordert de beweging van bloed en lichaamsvloeistoffen door uw organen en verlicht indigestie.


Verwijdert cupping gifstoffen?

Cupping heeft het potentieel om toxines te elimineren door het immuunsysteem zowel lokaal als systemisch te stimuleren. Het kan helpen bij het verwijderen van urinezuur, een natuurlijk afvalproduct van bepaalde voedselvertering.


Cupping kan ook gunstig zijn voor het lymfestelsel, dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van afvalstoffen uit uw lichaam. Wanneer de lymfestroom wordt verstoord, hoopt zich vocht op en is het lichaam niet in staat om gifstoffen adequaat te elimineren. Een behandeling voor dit probleem is lymfedrainage massage. Evenzo kan cupping helpen bij het vergroten van de lymfebeweging en het voorkomen van vochtophoping. Het vermogen van Cupping om gifstoffen te verwijderen lijkt veelbelovend, maar er is aanvullend onderzoek nodig om het te valideren.


Wat zijn de vele vormen van cupping?

Cupping is hoogstwaarschijnlijk uitgevonden met behulp van dierlijke hoorns. Bekers werden later gemaakt van bamboe en vervolgens van keramiek. De warmte werd grotendeels gebruikt om afzuiging te genereren; aanvankelijk werden kopjes verwarmd met vuur en vervolgens op de huid gezet. De huid werd in de kopjes getrokken toen ze afkoelden.


Moderne cupping wordt vaak gedaan met behulp van klokvormige glazen bekers. Ze kunnen ook gemaakt zijn van siliconen of plastic.


Tegenwoordig worden er vier soorten cupping uitgevoerd:

1. Dry cupping - een techniek waarbij alleen wordt afgezogen

2. Natte/bloedende cupping - kan zowel zuiging als gecontroleerde medicinale bloeding omvatten

3. Running cupping - zuignappen rond het lichaam bewegen na het masseren van de beoogde locatie met olie

4. Flash cupping - gekenmerkt door het herhaaldelijk aanzuigen en loslaten van cups op een specifiek lichaamsgebied


Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten is verheugd om u te leren hoe u een uitstekende massage kunt aanbieden en om altijd tevreden klanten te hebben die comfortabel thuiskomen; ook voor u om een geweldige massagebehandeling voor uw familie en vrienden te hebben. Leer verschillende massagecursussen bij ons door middel van goed lesmateriaal en video's die je zullen helpen een mooie carrière te hebben waarin je nooit meer de behoefte voelt om te werken.

Klik hier voor de praktijklessen cuppingmassage in Maastricht

Klik hier voor de thuisstudie Cuppingmassage


Klik hier voor de praktijklessen Cosmetische bindweefselmassage & cupping gezicht

Klik hier voor meer informatie over de thuisstudie Cosmetische bindweefsel & cupping massage gezicht

studie cupping