Acupressuur leren

Acupressuur leren

Acupressuur leren is vergelijkbaar met toegang krijgen tot verschillende innerlijke bronnen die nuttig kunnen zijn voor uw gezondheid en genezing. Of u nu wilt leren hoe u om kunt gaan met hoofdpijn, een verstoord immuunsysteem of rugpijn, acupressuur kan op de lange termijn een uitstekend hulpmiddel zijn voor persoonlijke empowerment.


Wat is acupressuur?

Acupressuur verwijst naar het gebruik van de handen, vingers en soms andere hulpmiddelen om de verschillende acupunctuurpunten rond het lichaam te stimuleren. De stimulatie van deacupressuur en meridiaanleer acupunctuurpunten in het lichaam helpt bij het balanceren van de stroom van levensenergie door de energiemeridianen van het lichaam, wat helpt om het genezingsproces te versterken en te beginnen. De doeltreffendheid ervan is te danken aan de activering van specifieke plekken op het lichaam, omdat ze stijfheid, stress, spanning en pijn helpen verminderen.


Oorsprong van acupressuur

Vóór de opkomst van de moderne wetenschap zoals wij die kennen, had de primitieve mensheid heinde en verre gezocht naar verschillende manieren om het lijden te verlichten.

Veel samenlevingen, zoals het oude China, hebben verschillende helende technieken ontdekt, zoals kruidenremedies, aromatherapie en massage die nog steeds worden gebruikt. Hoewel niemand precies weet wanneer mensen energiemeridianen ontdekten en acupressuur ontwikkelden, dienen enkele van de vroegste Chinese genezingsteksten als bewijs dat het oude China al in 2000 vCHR acupunctuur beoefende.


Acupressuur is een van de belangrijke oude geneeswijzen die werken met de energiestromen die door het lichaam bewegen. De helende energie van het lichaam staat bekend als Qi of Chi in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarnaast zijn er verschillende energiebanen, meridianen genaamd, waarin de energie van het leven zelf ebt en vloeit. Wanneer de energiestroom wordt verstoord, kan dit leiden tot fysieke en emotionele achteruitgang, die zich in je lichaam manifesteert als ziekte of ziekte.


Ondertussen staat in Japan de levenskracht bekend als Ki, en het kanaliseren van helende energie wordt Reiki genoemd. Aan de andere kant verwijzen yogapraktijken naar de levenskracht van het lichaam als prana of pranische energie.


Deze verschillende termen zijn gerelateerd aan dezelfde helende energie waarvan wordt aangenomen dat ze in ons lichaam en onze omgeving bestaat, die ons verbindt met alle levensvormen. Een onbalans in de stroom van levensenergie kan worden opgelost met behulp van acupressuur door verschillende punten langs de meridianen te stimuleren, de zogenaamde acupunten.

Acupressuurpunten vinden

Het is gemakkelijk om de verschillende acupressuurpunten te lokaliseren en te leren. Ze kunnen worden gevonden door te verwijzen naar de oriëntatiepunten op uw lichaam. Voorbeelden van herkenningspunten op uw lichaam zijn de plooi tussen de binnenkant van uw pols en hand, uw navel of het midden van uw borstbeen.


De acupressuurpunten die zich in de buurt van een botstructuur bevinden, bevinden zich meestal op een inkeping of holte in het bot. Andere acupressuurpunten liggen onder grote spiergroepen. De verschillende spierpunten liggen meestal in een spierkoord, band of knoop van spanning. Door gewoon direct op het spierkoord of in de holte van het lichaam te drukken, wordt een acupressuurpunt gestimuleerd.


Wat zijn belangrijke acupressuurpunten?

Er zijn honderden acupunctuurpunten op het lichaam. Enkele van de acupressuurpunten die acupressuurbeoefenaars vaak gebruiken, zijn de volgende:

● Dikke Darm 4 (LI4) verwijst naar het zachte en vlezige web tussen duim en wijsvinger.

● Lever 3 (LR3) verwijst naar de plek op de bovenkant van de voet vanuit de ruimte tussen de grote teen en de volgende teen.

● Milt 6 (SP-6) is de plek ongeveer drie vingers breed boven het binnenste enkelbot.

Hoe werkt acupressuur?

Acupressuurbeoefenaars gebruiken hun handpalmen, ellebogen, vingers of andere speciale apparaten om druk uit te oefenen op acupunten op de meridianen van het lichaam. Soms omvat acupressuur ook rek- of acupressuurmassage, samen met andere methoden.


De twee fundamentele stappen van acupressuur zijn het kiezen van de juiste acupunten om te gebruiken en het stimuleren van deze punten met behulp van fysieke druk.


Er moet rekening worden gehouden met verschillende variabelen in termen van stimulatietechnieken, zoals de hoeveelheid druk die men op een punt uitoefent, of uw vingers statisch zijn of een wrijvende beweging gebruiken.


De tijdsduur om druk uit te oefenen op elk kan ook variëren, aangezien sommige boeken ergens tussen de één minuut en tien minuten druk per acupunt aanbevelen. De druk die u moet gebruiken, mag niet sterk genoeg zijn om daadwerkelijke pijn te veroorzaken. Zachte druk kan alleen worden gebruikt op een acupunt voor verwondingen op een bepaalde locatie, zoals een snee of een blauwe plek.


Het doel van acupressuur of andere vormen van Aziatisch lichaamswerk is het herstellen van de gezondheid en het evenwicht in de energiekanalen van het lichaam en het reguleren van de tegengestelde krachten van yin en yang. Sommige voorstanders beweren dat acupressuur niet alleen de energievelden van het lichaam behandelt, maar ook de geest, emoties en ziel. Sommigen geloven dat therapeuten kunnen helpen de vitale energie of externe qi naar een andere persoon over te brengen.

Tijdens een acupressuursessie ligt men op een zachte massagetafel en drukt de beoefenaar zachtjes op verschillende acupressuurpunten op uw lichaam. Een acupressuursessie duurt meestal ongeveer een uur en je hebt meerdere sessies nodig om de beste resultaten te zien.


Wat zijn de voordelen van het gebruik van drukpunten?

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van drukpunten van het lichaam. Een van de voordelen is het verlichten van stress, wat een aanzienlijke invloed heeft op de ontwikkeling van veel ziekten zoals hypertensie, diabetes mellitus, astma en prikkelbare darmaandoeningen. Stress kan ook leiden tot auto-immuunziekten zoals lupus, reumatoïde artritis en eczeem.


Een ander voordeel van acupressuur is het verlichten van pijn en onevenwichtigheden in het lichaam. Acupressuur helpt de pijn van letsel of ziekte te verminderen door de afgifte van de natuurlijke pijnstillende chemicaliën of endorfine van het lichaam te stimuleren.


Daarnaast helpt acupressuur ook bij het bevorderen van een algemeen gevoel van ontspanning, verbetert het de slaap, behoudt het de behendigheid en het bewegingsbereik, en is het handig omdat het altijd en overal kan worden beoefend.


Voor meer informatie over acupressuur en andere soorten massagetherapie, klik hier

Wij geven de 4-daagse cursus acupressuur, klik hier voor meer informatie

Maar een thuisstudie acupressuur volgen is ook mogelijk: klik hier voor meer informatie

cursus acupressuur online