Wat zijn Meridianen?

Meridianen

In de TCM Traditional Chinese Medicine spreekt men over meridianen die door ons lichaam lopen. Een meridiaan kun je vergelijken met rivieren die de energie verspreiden. Wanneer er een blokkade is in een meridiaan zal de energie stagneren. (Vergelijking: een dam in de rivier) Belangrijk is dat alles in balans is, dit is het Yin Yang principe in de Chinese Geneeswijze.

Meridiaan en acupunctuurpunten

Op een meridiaan zien we de acupressuur of acupunctuurpunten liggen. Door acupunctuurpunten te behandelen met druk of met naalden zal er een verbetering ontstaan in de doorstroming van de energie.

In het Westen hebben we de meridianen vernoemd naar het orgaan waar de meridiaan mee verbonden is, zoals bijvoorbeeld Longmeridiaan of Dikkedarm meridiaan.

Het lichaam heeft 12 meridianen en 2 wondermeridianen

In de cursus Acupressuur en merdiaanleer leer je alles over de meridianen en acupunten.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, CHI of QI genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Onderbrekingen in het stromen van de energie – zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naar toe vloeit – worden gedacht te worden veroorzaakt door psychische of fysieke problemen. Om deze onderbrekingen en daarmee de problemen op te heffen worden specifieke punten (acupunctuurpunten genaamd, Tsubo in de Japanse geneeskunst) op de meridianen gestimuleerd met behulp van naalden, acupunctuur, acu = naald,  punctuur= steken), druk (acupressuur)

acupressuur cursus